Μόλις λίγες ημέρες μετά την έξοδο της Ελληνικής κοινωνίας από την ασφυξία της καραντίνας με τους πολίτες να αισθάνονται έντονο το ψυχικό και  οικονομικό  αδιέξοδο που συνεπάγεται, αμφίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το σοβαρό υγειονομικό ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα μόνον ευπρόσδεκτες δεν είναι.

Αντιθέτως, εάν οι τελευταίες βγαίνουν από τα χείλη ενός υψηλής αναγνώρισης και κύρους  επιστήμονα οξύνουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα της αβεβαιότητας και ανασφάλειας των Ελλήνων και Ελληνίδων που εδώ και δύο περίπου μήνες είναι αποδέκτες ενός πληροφοριακού καταιγισμού, σε πλήρη και εύλογη αμηχανία γύρω από τα μέτρα πρόληψης μια ομολογουμένως ρευστής και αχαρτογράφητης ιατρικής «πανδημίας», όπως τα μέτρα αυτά προτείνονται από την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Μετά, λοιπόν, τις «μονταρισμένες» εικόνες δήθεν συνωστισμένων δημοσίων χώρων στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ,

τις κλειστές εκκλησιές μας εν μέσω Αγίας Σαρακοστής,

την τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι σε ειδικού χαρακτήρα κοινωνικές ομάδες,

τα κλειστά ή ανοικτά σχολεία,

τώρα έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντιφάσεων και παλινωδιών της στρατηγικής αντιμετώπισης οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σωτήρη Τσιόδρα περί …. «υπερβολών» στην καταγραφή των θανάτων από κορωνοϊό.

Δηλώσεις οι οποίες δε διασαφηνίστηκαν επαρκώς ούτε από την απόπειρα επεξήγησης τους σε δεύτερο χρόνο, ενώ ήδη είχαν δυναμιτίσει αρκετά το κοινό αίσθημα, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις και έχοντας ταυτόχρονα ρίξει νερό στο μύλο των συνομωσιολόγων που τέτοιες αφορμές περιμένουν για να αναθερμάνουν τα απίθανα σενάρια τους.

Εξακολουθούμε, λοιπόν, να διερωτόμαστε: Εφόσον η καταγραφή των θανάτων από ή με κορωνοϊό ήταν ευθύς εξαρχής προκαθορισμένη  ως προς τη μεθοδολογία της, για ποιο λόγο αυτό δεν έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή παρά χρησιμοποιήθηκαν οι θάνατοι των άτυχων πολιτών ως ψυχροί αριθμοί που ευόδωσαν ένα κλίμα προπαγάνδας και κατατρομοκράτησης ευάλωτων και μη ομάδων από τα ΜΜΕ όσο διαρκούσε η καραντίνα;

Για ποιο λόγο άραγε αυτή η τακτική άλλαξε ξαφνικά και πλέον μιλάμε ξαφνικά για θεμιτές «υπερβολές» στους θανάτους  ενώ μέχρι τώρα μιλούσαμε για έναν «θανατηφόρο άγνωστο ιό»;

Εκ μέρους της Ε.ΠΟ.Σ. συνιστούμε στο Υπουργείο Υγείας, που επιβλέπει το έργο και το περιεχόμενο των δηλώσεων της επιτροπής για τον κορωνοϊό, να πάψει την εργαλειοποίηση των μελών της επιστημονικής κοινότητας προς όφελός της κυβέρνησης,  εάν φυσικά θέλει να διατηρήσει ακέραια την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς το σχέδιο και τη στρατηγική πρόληψης της πανδημίας που μέχρι στιγμής εφάρμοσε.

 

Απαιτούμε ξεκάθαρη, εύληπτη και συνεπή ενημέρωση του κόσμου γύρω από το υγειονομικό ζήτημα που μας απασχολεί χωρίς διφορούμενα μηνύματα, αντιφάσεις και επίκληση στο ήδη αρκετά ταλαιπωρημένο  δημόσιο συναίσθημα.