Κ. Μητσοτάκη, την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, μαζί με τους Προέδρους των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρεθήκατε στα σύνορα του Έβρου, στα σύνορα της Ελλάδας, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ήρθατε, είδατε, ακούσατε.

Βιώσατε δια ζώσης, την υβριδικού τύπου επίθεση της Τουρκίας του Ερντογάν, έναντι της Ελλάδας, ήτοι έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαπιστώσατε από κοντά, τον εμπαιγμό του Ερντογάν σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμάχους του ΝΑΤΟ, θεσμούς, συνθήκες, διακρατικές και ευρωπαϊκές συμφωνίες και οποιεσδήποτε διπλωματικές και νόμιμες οδούς, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης της χώρας του, από τη δυσμενή έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων της χώρας του, στη Συρία.

Εκτιμήσατε και οι ίδιοι, το μένος και την υστερία του Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και κατατρεγμένους ανθρώπους και δη και αθώες παιδικές ψυχές, πιστεύοντας ότι οι Ευρωπαίοι κι αυτή τη φορά θα ενδώσουν στις πιέσεις του, όπως πάντα.

Υπό τέτοιες συνθήκες τα λόγια περιττεύουν και υστερούν, έναντι των πράξεων.

Για αυτό απαιτούμε άμεσα, σήμερα:

 • Διακοπή της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την Τουρκία.

 • Παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία.

 • Μποϊκοτάζ όλων των τουρκικών υπηρεσιών και προϊόντων, με κλιμάκωση των ταξιδιωτικών οδηγιών, στο ύψιστο επίπεδο κινδύνου, για την Τουρκία.

 • Οικονομικές κυρώσεις, κάθε φύσεως, στην Τουρκία.

 • Παύση κάθε εμπορικών συναλλαγών όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία.

 • Κλείσιμο του Τελωνείου των Κήπων.

 • Περαιτέρω συνεργασία της Frontex με την Ελλάδα, με σκοπό τη διασφάλιση και προάσπιση, στο ανώτατο επίπεδο, των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Χρησιμοποίηση των 700 εκατομμυρίων ευρώ της έκτακτης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δράσεις θωράκισης των συνόρων μας, όπως περαιτέρω ενίσχυσης του φράκτη του Έβρου, αύξηση των περιπολιών στα νησιά κατά μήκος της ακτογραμμής των θαλάσσιων συνόρων μας με την Τουρκία κλπ.

 • Αίτηση στον ΟΗΕ για διερεύνηση από εισαγγελέα της τυχόν διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον Ερντογάν.

  Και επιτέλους,

 • Κλείσιμο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός, κάτω από αυτές τις απειλές και εκφοβισμούς τους Ερντογάν επέδειξε άμεσα ομοψυχία, ενότητα και εθνική συνεννόηση. Ας πράξει σήμερα, δίχως αναστολές και συστολές, ανάλογα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην Τουρκία του Ερντογάν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (Ε.ΠΟ.Σ)