Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2020

22 Ιανουαρίου 2020.

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης: «Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση». «Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος». «Επιταχύνουμε τη μεταφορά στην ενδοχώρα». «Αναμένω να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους Δημάρχους των νησιών. Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».

Μεσάνυχτα Δευτέρας, της 10ης Φεβρουαρίου 2020.

Προεδρικό Διάταγμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπό τον τίτλο: «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρειάστηκε ελάχιστες ημέρες, για να επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, την αναξιοπιστία που τη χαρακτηρίζει και την αναποφασιστικότητα της για επίλυση μείζονος σημασίας ζητημάτων, όπως αυτό του μεταναστατευτικού.

Τι ώθησε τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη να παλινδρομήσει, «ανταλλάσοντας» την πολιτική του απόφαση για την αποσυμφόρηση και απεγκλωβισμό των νησιών, από τους μετανάστες με προώθηση τους στην ενδοχώρα, όπως δήλωνε με τόση θέρμη ο κ. Μηταράκης, με επίταξη ακινήτων και μάλιστα υπό το σχήμα κατεπείγουσας ρύθμισης;

Αυτές είναι οι βέλτιστες λύσεις για τις οποίες μίλησε ο κ. Μηταράκης;

Ποιος ή ποιοι παράγοντες είναι τόσο ικανοί και ισχυροί, ώστε να συμπαρασύρουν, με τόση ευχέρεια, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια ολομέτωπη σύγκρουση τόσο με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τους Δημάρχους και κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι μάλιστα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τον εμπιστεύτηκαν όσο και εν γένει με την ελληνική κοινωνία, σφυρίζοντας αδιάφορα για την ευημερία τους;

Προς τι η σπουδή, κ. Μητσοτάκη να στραφείτε, μεσάνυχτα Δευτέρας, σε τόσο ακραίες πολιτικές και πρακτικές ή καλύτερα διαταγές και προστάγματα υφαρπαγής ακίνητης περιουσίας ιδιοκτήτων, που παραπέμπουν στις πιο μελανές σελίδες της ανθρωπότητας;

Δεν γνωρίζετε κ. Μητσοτάκη ότι τα μεσάνυχτα δρουν παραβατικά στοιχεία και διαρρήκτες; Εσείς, ποια «κερκόπορτα» διαρρηγνύετε με την επίταξη;

Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η επίταξη;

Τι μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες;

Αλήθεια, τελικά, τι προλειάνετε κ. Μητσοτάκη, εσείς και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τον ελληνικό λαό και δη και στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου;

Στην παρούσα φάση, το ελάχιστο που θα όφειλε κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή σας να πράξει είναι να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όχι να προβεί σε εφήμερες λύσεις αποσυμφόρησης και ημίμετρα συμπληρωματικών δομών, παρακείμενες στις ήδη υφιστάμενες, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η αγανάκτηση των πολιτών και της κοινωνίας. Ημίμετρα και λύσεις, με κοντόφθαλμη και μυωπική οπτική της παρούσας εικόνας του μεταναστατευτικού, δίχως να ενθέτουν στο κάδρο τις μελλοντικές εισροές μεταναστών.

Ηλίου φαεινότερο είναι και στον πιο αδαή πολίτη αυτής της χώρας, ότι με την επαναπροώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα απλά μετακυλύεις το πρόβλημα σε έτερη τοπική κοινωνία, ενώ με μεταφορά των μεταναστών σε επιπρόσθετη δομή με επίταξη γαιών, αμβλύνεται το ήδη μεγεθυμένο πρόβλημα, εξοργίζοντας περεταίρω τους κατοίκους των νησιών.

Η ΕΠΟΣ, λαμβάνοντας υπόψη της, εμπεριστατωμένα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει λάβει το απειλητικό για την ελληνική κοινωνία μεταναστευτικό ζήτημα και πρωτίστως θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη και τον σεβασμό προς την ελληνική οικογένεια, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και την ορθοδοξία, προτείνει τα κάτωθι μέτρα:

  • Πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο των συνόρων.

  • Σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο, ώστε να σταματήσει η ροή των μεταναστών από εκεί.

  • Έλεγχο και απώθηση, σε συνεργασία με την FRONTEX, των βαρκών που έρχονται από τα παράλια της Τουρκίας, εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας ώστε να αναγκαστούν, οι γείτονες,  να επέμβουν.

  • Να ελέγχονται ενδελεχώς οι μετανάστες, ως προς τα πραγματικά τους στοιχεία (ονόματα, ημερομηνία γέννησης, χώρα προέλευσης κλπ) και τον λόγο φυγή τους από τη χώρα τους κι όσοι δεν συνιστούν στην πραγματικότητα πρόσφυγες να απελαύνονται άμεσα.

  • Να μεταφερθούν οι ήδη μετανάστες, αλλά και οι μελλοντικοί, σε ανθρώπινες φυλασσόμενες κλειστές δομές , σε νησί με ελάχιστους ή καθόλου Έλληνες κατοίκους, καλύπτοντας τους όλες τις βασικές τους ανάγκες, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, ένδυση, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και υγειονομικής φύσεως υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην έχουν την ανάγκη των επιδομάτων.

  • Όσοι προβαίνουν σε αίτηση ασύλου και αυτή απορριφθεί, να απελαύνονται άμεσα.

  • Όσοι μετανάστες παρανομήσουν να χάνουν το δικαίωμα απόκτησης ασύλου και να απελαύνονται άμεσα.

  • Να παταχθούν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και όλων όσων συνεργάζονται μαζί τους, εντός και εκτός συνόρων με αυστηροποίηση των ποινών

  • Να τεθεί ένα τέλος στην ασυδοσία, την ασυλία και την ανομία των ΜΚΟ, έτσι ώστε να μην κατέχουν καμιά δικαιοδοσία εντός της ελληνικής επικράτειας, στους αρμόδιους φορείς, στις τοπικές αρχές και προπάντων στους Έλληνες πολίτες.

Μέτρα, ικανά να επιφέρουν μείωση των ήδη υφιστάμενων μεταναστών, αφού πολλοί από αυτούς θα απελαθούν, είτε λόγω μη πλήρωσης των προϋποθέσεων είτε λόγω παραβατικότητας, ενώ άλλοι θα αιτηθούν επαναπατρισμό, καθώς ως έγκλειστοι σε φυλασσόμενο χώρο, δεν θα δρουν ανεξέλεγκτοι. Παράλληλα, θα επιτύχουν τη μείωση των μεταναστατευτικών ροών, αφού οι μετανάστες που θα θελήσουν να εισέλθουν στη χώρα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι θα προωθηθούν σε κλειστά κέντρα, δίχως επιδόματα και περεταίρω προνόμια.