Στην Ε.ΠΟ.Σ, δεν περιμένουμε η κυβέρνηση της ΝΔ να χαιρετήσει επίσημα το μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της χώρας που βρίσκεται βορείως της Μακεδονίας, από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία καθώς «σέβεται», όπως έχει ανακοινώσει, τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και μαζί το άρθρο 2-1.

Απαιτούμε όμως, με τον ίδιο τρόπο, να σεβαστεί και τα λοιπά άρθρα της «Συμφωνίας», καθώς έχουν περάσει έξι μήνες από τον Φεβρουάριο που έγινε η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων και ακόμα η χώρα βορείως της Μακεδονίας, δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τα «σεβαστά», για τη ΝΔ, άρθρα. Η ανοχή στην παραβίασή τους, οφείλεται στο ότι αναγνωρίζουν και στην κυβέρνηση πως η «Συμφωνία» δεν είναι σε ισχύ καθότι άκυρη, αντισυνταγματική και αντίθετη των ελληνικών συμφερόντων;

Το ότι η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει συνεδριάσει από τον Μάιο και δεν προχώρησε σε αλλαγή των σχολικών βιβλίων όπως το άρθρο 8-5 προέβλεπε, δεν είναι αρκετό από μόνο του για να δικαιωθεί η Μακεδονία. Ούτε και η κυβερνητική επιδίωξη να αντιληφθούν διεθνώς πως πίσω από ένα «μ» υπάρχει η Ιστορία, ο Πολιτισμός και η ταυτότητα της μίας Μακεδονίας δεν μπορεί να συγκρατήσει τις συνέπειες της παράδοσης ονόματος, εθνότητας και γλώσσας. Αν ο κύριος Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει ουδεμία αντιληπτική διαφορά μεταξύ Macedonia και Makedonia τότε, να εξηγήσει γιατί όταν γίνεται ηλεκτρονική αναζήτηση για Kiriakos Mitsotakis εμφανίζεται το δικό του όνομα.

Δεν πρόκειται για άλλον;

Για να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα στο εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, η ΝΔ χρειάζεται να αναθεωρήσει τη συμβιβαστική της στάση απέναντι στο παράτυπο έγγραφο και να κάνει ενέργειες για ακύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη παρακολουθούν την ανοχή της ελληνικής πλευράς στο μείζον εθνικό ζήτημα της χώρας μας και αναγνωρίζουν στην κυβερνητική εκπροσώπηση της Ελλάδας ένα μέλος της ΕΕ που δεν προβαίνει σε ανοιχτή προάσπιση και διευθέτηση των εθνικών του συμφερόντων, πόσο μάλλον αν χρειαστεί το μέλος αυτό να συνεργήσει για προάσπιση δικών τους εθνικών θεμάτων και κοινών ευρωπαϊκών.

Όσο για το ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν απέδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ούτε στην Αλβανία, περιμένουμε από τη ΝΔ να το χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά για την προάσπιση της Βόρειας Ηπείρου και να εμφανίσει δυναμικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής.

24 Οκτωβρίου 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (Ε.ΠΟ.Σ)