Πριν από μερικές εβδομάδες αναρτήσαμε πανό σε αερογέφυρα της Χαλκιδικής με το μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,
“Απαιτούμε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών”.
Δεχτήκαμε κριτική από ορισμένους οι οποίοι, θέλουμε να πιστεύουμε, δεν κατάλαβαν την σκοπιμότητα, την τακτική και την στρατηγική.
Πλέον όλο και περισσότεροι ενστερνίστηκαν την θέση μας και απαιτούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ”Συμφωνία των Πρεσπών”.
Διευκρινίζουμε ότι δεν ζητούμε δημοψήφισμα, για ένα τέτοιο εθνικό θέμα, με στόχο να αποδείξουμε ότι είμαστε Μακεδόνες, αλλά απαιτούμε από την νέα Κυβέρνηση να ακούσει την λαϊκή εντολή , όπως αυτή εκφράστηκε με τα παλλαϊκά συλλαλητήρια, για την μη παραχώρηση χρήσης του όρου ”Μακεδονία” από τους Σκοπιανούς.
Υπενθυμίζουμε στους Κυβερνώντες ότι όταν διοργανώσαμε τα συλλαλητήρια δεν είχε υπογραφεί ακόμη η κατάπτυστη Συμφωνία, από την προδοτική συγκυβέρνηση ΣυριζΑνελ, που παρέδωσε πέρα από το όνομα, Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες.
Από τότε διατρανώναμε ότι και μόνο η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας μας στην ονομασία του γειτονικού κράτους αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Ελληνικό Λαό.
Ας το καταλάβει καλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συμφωνεί με την χρήση της σύνθετης ονομασίας που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων.
Παραθέτουμε άρθρο του Νίκου Λυγερού που συνηγορεί στην απαίτηση του Δημοψηφίσματος από την νέα Κυβέρνηση.
Όσο αφορά στο θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός λαός θέλει την ακύρωσή του ακόμα και πριν γίνει μια συμφωνία.
Είναι επίσης ξεκάθαρο για όσους βλέπουν μόνο την ελληνική πραγματικότητα ότι τέλειωσε το εξάμηνο, κι ότι τώρα μπορούμε επίσημα να κάνουμε παρατηρήσεις για όλα όσα είναι εκπρόθεσμα με το Προσύμφωνο.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ζητήσουμε ένα δημοψήφισμα για το θέμα της ακύρωσης, αν η κυβέρνηση δεν θέλει να το κάνει μόνη της.
Το δημοψήφισμα είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού.
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει διαφορά σε επίπεδο στρατηγικής μεταξύ της απλής ακύρωσης και του δημοψηφίσματος περί ακύρωσης, είναι καθαρά θέμα τακτικής.
Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να μας δώσει το δικαίωμα του δημοψηφίσματος να μας εξηγήσει για ποιο λόγο, αφού θα είναι αντισυνταγματικό.
Δεν μας ενδιαφέρει αν η ίδια δεν θα μπορεί να πει ότι αντιστάθηκε ιστορικά ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να το κάνει ο Ελληνισμός κι ένας άλλος τρόπος είναι και το δημοψήφισμα.